Къде колко бакшиш да даваме?

бакшишКогато таксиметровият шофьор е любезен или когато обслужването в ресторанта е изискано, отпускарите с удоволствие оставят по някой лев „за почерпка“. Ето кратка справка за бакшиша в различните страни:

Гърция

Обичайният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10%, в таверните – максимум едно евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят нагоре.

Италия

В Италия бакшишът е също нещо обичайно. Много често в сметката се вписва и т. нар. „коперто“, един вид такса за покривката на масата и за хляба. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. В хотела камериерката получава 5 евро за седмица. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.

Франция

В ресторантите и кафенетата на Франция бакшиш в размер на 10 до 15% е нещо обичайно. „Льо пурбуар“, както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на „пари за почерпка“ не е задължително. Таксиметровите шофьори получават обикновено 10% от сметката.

Англия и Ирландия

В британските ресторанти бакшишът – т. нар. „тип“ – е в размер на 10 до 15% от сметката. В Ирландия – максимум 10%. Ако в сметката е вписан и „сървис чардж“, бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.

Австрия

В ресторантите и такситата обичайната сума „за почерпка“, или както казват австрийците – schmatt, възлиза на 5 до 10%. В хотела пиколото получава едно евро за един куфар, а камериерката едно до две евро на ден. Парите се дават в деня на отпътуване.

Испания и Португалия

В ресторантите на тези две страни е обичайно да се дават 10 до 15% бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонал да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля.

Египет

В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15% от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.

САЩ и Канада

Бакшишът от 15 до 20% е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. Пиколото в хотела получава един канадски или един до два щатски долара за куфар, а камериерката – един до два долара на ден. В такситата винаги се дават 15%.

Тайланд и Малайзия

И тук вече са възприети западните маниери. 10% е обичайният бакшиш в ресторант. Даването на по-малко от десет бата се смята за обида.

Китай и Япония

В Китай и Япония даването на бакшиш няма традиция и може дори да бъде сметнато и за обида в хотелите. В китайските туристически центрове обаче обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10%, а екскурзоводът обикновено получава един долар. В Япония доброто обслужване бива възнаграждавано със символични подаръци или един до два долара.

Източник:  http://www.lubopiten.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s