Компютърният таблет – мода или необходимост?!

таблетХибридът между смартфон и нетбук има и предимства, и недостатъци.
Какво всъщност представлява таблетът, какво може да прави и за какво може да се използва?

Последният компютърен хит са т.нар. таблети. Очаква се през 2011 г. в света да бъдат продадени над 63 млн. бройки по данни на анализаторската компания Gartner, а броят на съперничещите си производители на устройства постоянно се увеличава.

Истерията с таблетите започва преди около две години с пускането на новото устройство iPad на Apple. Грубо казано, това е преносим компютър, предназначен преди всичко за връзка с интернет и за забавления от рода на слушане на музика, гледане на видеоклипове и снимки. На външен вид представлява нещо от рода на малък телевизор с плосък екран.

В зависимост от диагонала на екрана, таблетите са няколко вида – главно 7 и 10-инчови. Т.е. малко по-големи от най-големите „умни телефони“ и малко по-малки или колкото най-малките преносими компютри, така наречените нетбук. Всъщност това важи и за техните функционалности – малко по-големи от тези на смартфоните и малко по-малки от тези на лаптопите. Излиза, че са нещо като хибрид и това е точно така.

На какво все пак се дължи таблетният бум? Привържениците на това устройство обясняват огромния интерес към него в момента с няколко неща. На първо място се посочва неговата преносимост. В сравнение с обикновените компютри и ноутбуци, таблетите са изключително леки и лесно преносими. Повечето все пак са тежки, за да се държат само с едната ръка, но са подходящи за поставяне в скута, върху маса или бюро. За разлика от лаптопите, качествените таблети не загряват и не стават горещи след няколко часа употреба, което няма да ви причинява неудобство.

Феновете на таблетите подчертават и тяхната продуктивност. Таблетите не са конструирани да заместят бързите и мощни компютри, а по-скоро да изпълняват обикновени задачи, като проверяване на имейла, профилите в социалните мрежи, търсене в интернет, записване на срещи, четене на книги, отваряне и четене на документи и т.н.

Устройството би свършило чудесна работа като електронна библиотека, където да съхранявате всичките си книги в дигитален формат. Не по-малко внимание се отделя и на възможностите за забавление, които предлагат таблетите. Устройството е доста подходящо за гледане на филми и тв предавания, без обаче да може напълно да замести големия домашен телевизор. Могат да се играят и леки игри, както и да слушате музика, колкото пожелаете.

Особен интерес таблетите предизвикват и с възможностите си адаптивност, т.е. за сваляне от интернет на различни приложения. Съществуват нещо като интернет магазини, където можете да си поръчвате или да сваляте безплатно допълнително приложения, като по този начин дадете на своята машина едно ново ниво на функционалност.

Въпреки че можете да обновите по същия начин и компютъра, инсталирането на нови програмки на таблета е далеч по-лесен процес. Няма нужда да се разправяте с продуктови ключове и регистрационни кодове, а повечето приложения се свалят и инсталират за секунди.

Таблетите се характеризират и с дълъг живот на батерията, който в повечето случаи надхвърля 10 ч. Така няма да ви се налага да носите зарядно навсякъде със себе си, а ще можете да използвате устройството цял ден, без да се притеснявате, че след няколко часа ще остане без захранване.

Хората, които продължават да гледат скептично на таблетите обаче, също имат своите аргументи. По отношение на преносимостта те твърдят, че таблетите не са кой знае колко по-леки и по-малки от нетбук. По отношение на функционалностите им критиките са още по-големи. Един от основните недостатъци на таблетите е липсата на физическа клавиатура, а виртуалната, която предлагат, е твърде неудобна за писане дори с един пръст. Това много затруднява използването им дори за написването на един мейл от десет думи, да не говорим за някакви по-големи текстове (има разбира се и по хибриди от хибридите, които си имат и клавиатура, която на всичкото отгоре се сгъва, но това са по-скъпите варианти).

Тук може би трябва да кажем, че таблетите обикновено нямат и мишка, като управлението им става единствено с пръсти и с докосване на чувствителния на допир екран. Някои китайски производители предлагат като аксесоар външна клавиатура, но по принцип с китайските немаркови таблети трябва много да се внимава, това го казвам от личен опит.

Наличието на електронни магазини за приложения на таблетите също не се смята за кой знае какво тяхно предимство, тъй като нормалните компютри разполагат с почти всички смислено и полезно, което е необходимо в ежедневието, без да се налага да се свалят програми от интернет, пък било то и безплатно.

Що се отнася до издръжливостта на батерията, това е вярно, но пък се пропуска да се спомене, че при повечето таблети тя е несменяема в домашни условия. Т.е. след 500-600 зареждания, тя физически ще се износи и ще трябва да ходим в сервиз и да плащаме и за труд освен за новата батерия. А компютърната техническа поддръжка далеч не е от най-евтините.

Ако дотук сте разбрали какви са предимствата и недостатъците на таблетите, сега ще кажем и две думи за това какво отличава различните модели, с които изобилства пазарът. Освен по размерите си, те се отличават и по операционната си система.

Безспорният лидер на пазара iPad си има собствена на Apple операционна система iOS, докато останалите производители ползват преди всичко Android на Google или Windows на Microsoft. И трите системи си имат и предимства, и недостатъци, въпрос на личен вкус. Все пак трябва да се каже, че възможностите за сваляне от т.нар. виртуални магазини на платени или безплатни приложения са далеч по-големи при първите две. Въпросът е дали въобще ще се нуждаете от такъв род приложения, като например такова, което чете баркодове на етикети.

Към слабите страни на таблетите трябва да добавим и малкия капацитет на постоянната им памет. В най-добрия случай е 32Gb, а преносим компютър под 150 Gb вече на практика няма.

И стигаме до най-важния за много хора въпрос – цената. iPad е световен хит и най-продаваният таблет в света, по него се равняват всички останали, които се опитват с повече или по-малко успех да го копират и имитират. Проблемът в нашите условия е, че е ужасно скъп – доста над 1000 лева.

Всъщност, като стана дума за скъпотия, трябва да се каже, че по принцип таблетите са доста скъпа електронна джаджа, особено на фона на цените на нормалните преносими компютри, на които те отстъпват по редица възможности. Марков таблет на HTC, Motorola, Samsung, НР, Sony, Asus, Blackberry и т.н. под 800-900 лева няма. А за тези пари може да се купи повече от приличен лаптоп. Има и много по-евтини, разбира се, но това са едно-две изключения (които обаче заслужават внимание) предимно китайски неизвестни по света марки с доста съмнителни качества.

На базата на личния ми опит и знанието от използването на три различни таблета, мога да направя неангажиращия никого с нищо извод, че за нормалния потребител таблетът засега е една много приятна и модерна електронна играчка, която е полезна най-вече когато пътуваме много и не искаме да носим прекалено много багаж, без при това да е много удобна.

Но ако искаме да работим нещо по-сериозно с нея, ще се сблъскаме със сериозни трудности и ще загубим доста време, ще положим доста усилия, което иначе един стандартен преносим компютър би ни спестил в значителна степен. Така че най-добрият вариант е таблет, но и лаптоп.

Нали както красотата, така и модата иска жертви.

Източник:  http://www.lubopiten.com/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s