Изложба на най-обичаната ни светица – Св.Петка в Етнографския музей

Изложба, посветена на Св.Петка, бе открита в Етнографския музей в София, предаде репортер на БГНЕС.

mm

„Света Петка се измъчваше чрез пост и бдения, вкусваше само пустинна трева, а и нея оскъдно и рядко, топеше се от зной и студ, взряна единствено в Бога, в единствения, който може да спаси от малодушие и бури смирените по сърце“, пише патриарх Евтимий Търновски в житието на Св.Параскева, родена в Епиват, на брега на Мраморно море и живяла във втората половина на X в. и началото на XI в.
Изложбата ни е посветена на най-обичаната и тачена българска светица Света Петка, каза за БГНЕС Десислава Вутова, уредник в Музея на занаятите в Троян, автор на изложбата. Условно сме разделили експозицията на два момента – първият е свързан с образа на светицата, познат от църковното изкуство, представен с няколко икони и великолепният текст от житието й, написан от патриарх Евтимий Търновски, разказа тя. Посетителите ще могат да видят и един друг аспект от култа към светицата – нейното място в българския дом, векове наред. Света Петка в народното съзнание е закрилница на българите, на дома и семейството, покровителка е на децата. Нейните мощи в момента се намират в Яш, Румъния и са изключителен притегателен център за вярващите.
Изложбата в Етнографския музей в София, която е подготвена и гостува тук от Музея на занаятите в Троян, се организира в дните около Великден заради народния култ към светицата, изключително обичана и тачена от българите, подчерта в словото си на откриването на експозицията проф. д-р на изкуствознанието Лозанка Пейчева, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Източник: http://www.vesti.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s