Почина създателят на ин витро оплождането

ИзображениеАвторът на метода за ин витро оплождане Робърт Едуардс почина днес на 87-годишна възраст.

Официалното съобщение за смъртта му бе обявено в комюнике на Кеймбриджския университет, където работеше британският учен.

„С дълбока тъга семейството съобщава, че професор сър Робърт Едуардс, носител на Нобелова награда, учен и един от пионерите на ин витрото, почина спокойно в съня си на 10 април 2013 г. след дълго боледуване“, се казва в съобщението.

Именно за създаването на метода на ин витро оплождане Едуардс получава през 2010 г. Нобеловата награда за медицина. Признанието дойде петдесет години след като започва първите експерименти и разработки в тази област, срещайки сериозна съпротива от страна на Католическата църква, но и на свои колеги, учени.

Първото бебе в епруветка – Луиз, се ражда през 1978 г. и с това се поставя началото на сбъдването на най-съкровените мечти на милиони хора по света, лишени от биологична възможност да си имат бебе.

„Боб Едуардс е един от нашите най-велики учени“, заяви Майк Макнейми, генерален директор на клиниката за ин витро оплождане Борн Хол. Тя бе създадена от Едуардс съвместно с Патрик Стептоу, също пионер в разработването на ин витро оплождането. „Неговата вдъхновяваща работа в началото на 60-те години на миналия век доведе до пробив, който подобри живота на милиони хора по света. Всеки, който е работил с него и е бил лекуван от него, изпитва голяма обич. Беше привилегия да работим с него и смъртта му е голяма загуба за всички нас“, допълни Макнейми.

Източник:  http://www.manager.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s