Учени откриха две нови планети, приличащи на Земята

ПланетиАстрономи от НАСА определиха като най-приличащи на Земята две планети, които се намират в орбитата на Слънцето, Кеплер-62.

С помощта на мощен телескоп на американската космическа агенция учените установили, че двойниците на Земята отговарят по много условия за потенциалното наличие на живот – не са нито много студени, нито много топли и има голяма вероятност на тях да има вода, предава АФП. Тези два обекта най-много приличат на Земята, каза за медиите Джъстин Креп, професор по физика от университета в Нотр Дам. Двете планети са малко по-големи от нашата. Засега учените не могат да кажат със сигурност дали повърхността им е покрита с твърда почва или вода.

Астрономите открили наличието на планетите по сянката, която оставят върху своето слънце при преминаването между телескопа и звездата си. Креп за първи път засякъл „петно” близо до Кеплер-62 преди около година. В продължение на месеци изследвал движението в системата, за да намери потвърждение на предположението си. В края на 2011 г. НАСА потвърди със сигурност наличието на първата планета с потенциални възможности за живот на нея извън Слънчевата система – Кеплер 22б, която се върти около звезда, отдалечена от нас на около 600 светлинни години. Но големият й размер – 2,4 пъти по-голяма от Земята, буди съмнение дали тя е от твърда материя, газообразна или течна.

Източник:  http://www.anonce.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s