23 април е Международният ден на книгата

il_fullxfull.412937294_9t0m
На 23 април ЮНЕСКО отбелязва Международния ден на книгата и авторското право. Идеята е взаимствана от испанската област Каталуния, където на днешния ден традицията повелява на мъжете да се подарява книга, а на жените – роза.

За първи път празникът е честван преди 18 години. Датата е избрана и в памет на Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. Според статистиката на НСИ през 2011 г. у нас са издадени над 5000 заглавия, като 3500 са на родни автори. Данни на асоциация „Българска книга” показват, че през 2012 г. продажбата на книги у нас се е увеличила с 10 на сто. За цялата година българите са си купили 12 милиона екземпляра.

Отново според статистиката, българинът отделя средно по 12 лева на година за книга. Най-четеният автор за годината се оказва туркинята Елиф Шафак. Нейният роман „Любов“ е продаден в няколко хиляди екземпляра. Другите най-четени автори са Хорхе Букай и класиката на Екзюпери „Малкият принц“. Най-четеният български автор пък е Мирослав Пенков с неговата книга „На изток от запада“. Продажбите на книги са донесли 137 млн. лв. приходи за годината. Цените пък са скочили с около 5%, но поскъпването съвпада с инфлацията. Данните сочат обаче и че половината българи не са прочели нито една книга през 2012 г.

Източник: http://profit.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s