Как да защитите профилите си в социалните мрежи?

TwitterХакването на акаунтите в Twitter се превръща в нещо като ритуал за големите корпорации, но атаката във вторник на Twitter профила на Associated Press (АР) успя да срине индекса Дау Джоунс (Dow Jones Industrial Average) с цели 150 пункта, нанасяйки щети за милиони, което отново постави въпроса за сигурността на социалните мрежи и влиянието им в обществения ни живот.

Предишни жертви на хакер атаките бяха Burger KingThe New York Times, The Wall Street Journal, Washington PostДоналд Тръмп,Facebook.

Twitter акаунта на АР беше хакнат вторник сутрин, а малко след това излезна съобщението, че „има две експлозии в Белия Дом и Барак Обама е ранен”. Група, наричаща себе си Syrian Electronic Army поеха отговорността за случилото се, чрез своя собствен Twitter акаунт, които даже написаха и паролата на АР в туита си – “APm@rketing”.

Този тип хакове са повече от важни особено след като SEC (US Securities and Exchange Commission)  каза, че ще разреши на компаниите да разкриват корпоративна информация в сайтовете за социални медии. От SEC отказват да коментират атаката на АР, както и скорошните такива в Twitter. А Twitter  до голяма степен останаха спокойни след нападението.

„Ние няма да коментираме индивидуалните акаунти от съображения за сигурност” казва представител на компанията.

Какви обаче са последиците от атаката срещу АР?

Туитът е бил видим само за няколко минути, и доказателство за това, че социалните мрежи оказват влияние върху реалния финансов свят е срива на индекса Дау Джоунс (Dow Jones Industrial Average), който падна с 150 пункта, или около 1% или в милиони долари пазарна капитализация.  За щастие коментираният индекс бързо възврърна позициите си, след обявлението на АР, че този репорт е бил фалшив.

Предложени решения на специалисти по сигурността

  • Двойната система за вписване в акаунта – след като потребителят се логне от собствения си компютър, Twitter ще изпрати код на второ устройство (например мобилен телефон), който също трябва да се въведе в сайта. Ако все пак Twitter не искат да приложат двойната система, то те биха могли поне да задължат само тези компании с определен брой последователи, предлагат nCircle’s Storms. Apple, Facebook и Google вече ползват този инструмент.
  • Алтернатива е Twitter и другите социални мрежи да следят по – отблизо как потребителите боравят с техните услуги и да следят за сигнали, които могат да индикират неаутиризирана активност, казва Марк Ришер (CEO в Impermium), чиято компания разработва алгоритми за откриване на точно такива активност. Може да се наблегне на потребителската ангажираност спрямо съдържанието и колко често те туитват и ре-туитват, например.
  • Друг метод за ауторизация може да бъде задаването на лични въпроси към потребителите, когато те влизат от непознат компютър.
  • Едно интересно предложение  са т.нар. „physical passwords” (или реален предмет с внедрен “smart chip”), които Google възнамерява да бъдат бъдещия начин за логване във всеки един от техните акаунти. Тъй като в свое изследване от януари заявяват, че даже и двойната система за влизане в профила не е достатъчна.
  • Потребителите също могат да положат повече усилия за защита на техните собствени акаунти в социалните мрежи, например – използване на силни пароли (не “APm@rketing”), които да сменят редовно и да защитават Wi-Fi мрежите с пароли.

“Тежестта в отговорността в крайна сметка обаче трябва да пада 80/20 за социални медии”, считат експертите.

И все пак залозите са високи, когато става въпрос за киберсигурността. Подсигурете профилите си!

Източник:  http://newtrend.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s