Професионален празник на химика

Днес, 10 май, своя професионален празник отбелязват всички химици. Денят е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г.

ЕпруветкиХимията е природна наука, която изучава състава, структурата, свойствата и поведението на химичните лементи и техните съединения, както и преобразуванията им вследствие на различни химични реакции. Химията е една от най-древните науки. Родината й е Древна Гърция. Алхимическият период е времето на търсене на философския камък и започва още през 3 век. Алхимическата теория, основана на античните представи за четирите елемента, е преплетена с астрология и мистика. В първите векове от възникването на интереси в областта на химията тя се преплита с философията, физиката, астрономията, астрологията. В обособена отделна наука химията се превръща доста по-късно.

Човекът, официално признат за основоположник на съвременната наука химия, е Антоан Лавоазие, френски учен, формулирал закона за запазване на масата. Независимо от него, в Русия през 18 век Михаил Ломоносов формулира закона за запазване на веществото при химичните реакции и закона за запазване на енергията, като развива оригинални схващания за молекулния строеж и природата на топлината. За революционна заслуга в областта на химията се смята организирането и подреждането на откритите химически елементи от руския учен Дмитрий Менделеев.

Честито!

Източник:  http://www.purvite7.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s