12 май – Световен ден на сестринството

На 12 май отбелязваме Световния ден на сестринството. На тази дата е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингеил допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.

Флорънс НайтингеилФлорънс Найтингеил прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Ръководейки група от медицински сестри, обучени от нея, тя изцяло поема под свои грижи медицинския комплекс на болницата Скутари – Турция, независимо от скептицизма на лекарите. Благодарение на установените от Найтингеил стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Постижението я превръща в национална героиня на Англия. През следващите 16 години, след войната основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. През 1859 г. Флорънс Найтингеил издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите. Една година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон. През 1907 г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем. Флорънс Найтингеил оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни.
Ден на медицинските сестриСпоред американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая, свещеника и др. В последните години работещите тази благородна професия в България се сблъскват предимно с проблеми, отколкото с радости. Трудното делнично битие на професионалистите по здравни грижи, дължащо се на ниския социален статус, който имат в обществото, недостатъчното зачитане и уважение на труда им и обидно ниските възнаграждения, са основните причини за постоянната миграция на медицински сестри в Гърция, Германия, Великобритания, Швеция, Италия, Испания и др. Понастоящем броят на професионалистите по здравни грижи в България е под критичния минимум, определен в Европейските стандарти. „Ако на година се обучават по 1000 сестри, след 30 години България ще достигне необходимия минимум. За момента обаче дори такива бройки не могат да бъдат обучавани, тъй като медицинските университети нямат необходимия капацитет за целта.“, каза пред медиите почетният председател проф. Станка Маркова на БАПЗГ по повод Международния ден на сестринството. Високата годишна семестриална такса от 700 лв. и средната заплата от 400-500 лв. намалява драстично броя на желаещите да учат за медицински сестри.

Трайният отлив от професията е причина през 2010 г. 926 медицински сестри да напуснат пределите на страната. Според статистиката, в момента у нас работят около 36 хиляди професионалисти по здравни грижи, 26 хиляди от които са медицински сестри. За сравнение – през 1993 г. броят на професионалистите по здравни грижи е бил 65 хиляди души.

Източник:  http://www.puls.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s