15 май – Световен ден за борба с климатичните промени

ПриродаНа 15 май се отбелязва Световният  ден за борба с климатичните промени. Той е обявен от министрите на страните членки на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Документът е ратифициран в нашата страна през март 1995 г. Всяка година еколози и управляващи от цял свят координират действията си за намаляване тенденцията към глобално затопляне.

Изменението на климата е една от най-големите заплахи в живота на нашата планета. Употребата на въглища, петрол, газ, интензивното селско стопанство, изсичането на гори и много други човешки дейности увеличават количеството на парниковите газове във въздуха. Това води до повишаване температурата на Земята и от там – до стопяване на полярните ледове, качване равнището на океаните, наводняване на многолюдни ниски земи – както и до изчезването на стотици хиляди биологични видове, регулиращи качеството на околната среда, от което зависи нашето физическо функциониране като организми. Глобалното затопляне е повишаването на  средната температурата на атмосферата и на световния  океан и се наблюдава през последните десетилетия. През 20-ти век средната температура се е повишила средно с  0.6 градуса, което води до парников ефект – затопляне на долната част на атмосферата. Източниците на парникови газове са природни и свързани с човешката дейност. Природните са изригването на вулкани и изветрянето на варовиковите скали, а човешките – горенето на изкопаеми горива – твърди, течни и газообразни.
Всяка година в атмосферата се изпускат 25 млрд. тона въглероден диоксит, т.е. 70 млн. т на ден или 800 т за 8 секунди. Прочистването на горите, земеделието –  в това число паленето на стърнища, на растителни и други отпадъци допринасят за това. Последиците за човечеството са изключително неблагоприятни – ще се повиши температурата на Земята от 1.5 – 4.5 градуса при оптимистични прогнози до 7.7 при песимистичните; ще се повиши нивото на световния океан;  ще изчезнат цели островни групи и ще бъдат потопени крайбрежия; драстично ще се промени количеството и разпределението на валежите; ще се увеличи честотата на сушата и ураганите; ще изчезнат горски масиви, поради изменение на естествена им среда; половината от човечеството ще страда от недостиг на вода. За да не се случи всичко това са необходими мерки на правителствата, най-вече свързани с преструктуриране на енергетиката и увеличаване използването на възобновими източници на енергия като вода, вятър, слънце, намиране на нови енергийни източници.
Ето и някои препоръки, спазването на които не изисква никакво усилие, но има ефект: изключването на зарядното от контакта, намаляване карането на кола, прането да се пере на по-ниска температура, смяна на крушките с енергоспестяващи,  да се зарежда биодизел, икономисване на парно и ток, ако продуктите във фризера не го изпълват, да се напълни с пликчета с вода, засаждане на дървета. Само със смяната на една обикновена крушка с енергоспестяваща ще се намали със 70 кг въглеродния двуокис в атмосферата, а всяко дърво абсорбира 1 тон въглероден двуокис. Нека си помогнем сами и участваме в спасяването на Земята.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s