Откриха вода на 1 милиард години

Най-древната до момента вода в света на възраст поне един милиард години бе открита от британски и канадски учени. Откритието е направено случайно в подземна мина близо до град Тиминс, щата Онтарио. Три различни проби, взети от дълбочина 2,4 км. са потвърдили, че става въпрос за вода, която не е била в съприкосновение с въздуха поне от милиард години, става ясно от съобщението на учените, публикувано в сп. Nature.

До момента, вода, датираща от такъв период не е откривана по простата причина, че земната кора е прорязана от мрежа от пукнатини и течността в земните недра трудно се задържа на едно и също място. Мястото, където е находката обаче е част от т.нар. Канадски щит, богат на древни скални видове. Водоносният слой се оказал защитен и на практика „консервиран” от съприкосновение с външия свят от естествено образувала се скална издатина.

Методиката с помощта на която е установена възрастта на водата се основава на съпостяване на концентрацията на изотопи от благородни газове. Взетите образци съдържали ксенон-124, ксенон-126 и ксенон-128, в съотношение, показващо възраст от порядъка поне един милиард години. От особен интерес за учените представляват органичните вещества, които ще бъдат открити във водата. Ако в изолираните образци бъдат намерени бактерии, които биха хвърлили нова светлина върху въпроса за устройството на екосистемите от този период.

Източник: http://www.manager.bg/Вода

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s