18 май – Международен ден на музеите

Национален исторически музейДнес (18 май) ще бъде отбелязано 36-тото издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет. В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Всяка година проявата преминава под различно мото. Тази година то е „Музеи – Памет + Креативност = Социален прогрес”.

Отново на 18 май, само че за 9-ти пореден път, ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави.

Идеята за Европейската нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който продължава ден и нощ, като подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото. Европейската нощ на музеите стартира през 2005 година във Франция. Тази година в инициативата ще се включат над 30 музея и галерии в София. Всички останали регионални музеи и 12 частни галерии ще отворят безплатно врати за своите посетители. Входът за събитието е безплатен. Обикновено музеите и галериите отварят от 18:00 часа и продължават да работят до полунощ.

Източник:  http://www.tvevropa.com/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s