22 май – Международен ден на биологичното разнообразие

Международен ден на биоразнообразиеОтбелязването на Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май тази година е  под мотото „Вода и биоразнообразие“. Темата е избрана  в контекста на определеното от ООН Международно десетилетие Вода за живот – 2005-2015, Десетилетие на биологичното разнообразие 2010-2020 година, както и с Годината на международното сътрудничество в областта на водите – 2013 г.

Водата е източник на живот. Нито едно живо същество на планетата не може да живее без нея. Тя се явява задължително условие за обезпечаване на здравето и благосъстоянието на хората, както и за опазването на околната среда. Въпросите за водните ресурси дават възможност при отбелязването на 22 май, страните-членки на Конвенцията по биологично разнообразие да предоставят възможност за осведомяване на обществеността по жизнено важни въпроси, градивни усилия и предприемане на  положителни действия.

Конвенцията за биологично разнообразие e обявена за подписване на 5 юни 1992 г. в гр. Рио де Жанейро, Бразилия, и влиза в сила от 29.12.1993 г. Първоначално Международния ден на биологичното разнообразие се отбелязва на 29 декември, но от 2000 година насам с решение на Общото събрание на ООН честването става на 22 май – деня, в който в гр. Найроби, Кения, е приет Заключителния акт на Конференцията на страните-членки за приемане на договорения текст на Конвенцията. Република България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли 1996 г. е равноправна страна – член, като полага усилия за адекватни мерки и действия, относно общоприетите и разисквани  приоритети. На 22 май 193 правителства и общности, които са страни-членки на Конвенцията за биологично разнообразие, ще се обърнат с призив за ежедневни усилия за изпълнение на трите цели на Конвенцията – опазване на биологичното разнообразие, устойчиво ползване на неговите компоненти и справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси.

Източник: http://dariknews.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s