Българите наблягат на шумно рекламираните книги

сентенцияЯвлението мнение от читател набира сила

„Повечето българи четат рекламирани книги – тези, които им се пробутват шумно, с крясъци и клетви как „това чете светът”. Тъжно е, но е факт”, казва професионалният читател Христо Блажев, чиято работа е да реши кой точно ръкопис да стигне до рафтовете за книги, а от там и до читателите. Според него доказателство за тази тенденция са предпочитанията към сивата порно-трилогия, написана плашещо зле и с отчайващо ограничен речник, и истерията около новия роман на Дан Браун, от който няма нито един отзив, различен от рекламния.

„Нашенецът обожава да чете също и езотерика, душеслабителни книги, по възможност в притчи, че е по-лесно за разбиране, за магически лечения на тежки болести, за безумни конспирации и политически мръсотии – на принципа колкото повече жълтевина, толкова по-добре. Ако може да си купи и книга за 2-3 лв., го прави, като дори не се интересува каква точно е тя – нали е евтина”, разсъждава върху днешните търсения Блажев, но допълва, че за една нация не бива да се съди по това какво чете масата. На практика днешните предпочитания към четивото на повечето българи са предпочитания и на масата по целия свят. Има обаче и един по-малък кръг от много четящи хора у нас, които правят информиран и смислен избор. Те започнаха да търсят отново българските автори, след като ги бяха тотално неглижирали с право или не. Георги Господинов, Милен Русков, Петър Делчев са трима писатели, чиито последни книги вече направиха фурор. Именно читателите от този по-ограничен кръг търсят мнение за дадена книга не от издателите и критиците, а от други читатели чрез форуми, блогове, социални мрежи… „Това помага на сериозни и интересни автори, които не могат да разчитат на медийното рамо, което често е само за лековати и сензационни книги, да стигнат до повече хора”, коментира явлението Блажев. Според професионалния читател днес можем да говорим и за лек подем в четенето на научна нехудожествена литература. Забелязва се и също и по-голяма прецизност в селектирането на книгите, които издателствата пускат на родния пазар. „Вече мислят, преди да преведат някоя книга, защото знаят, че огромният избор предполага и по-внимателни читатели. И те за радост според мен ще стават все повече”, казва Блажев.

1150 години от Великоморавската мисия на Кирил и Методий

Показват в комикси живота на светите братя

През 2013 г. Чешкият център в София отбелязва 1150-ата годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий. Между 20 и 23 май в Русе (20.05.), Пловдив (22.0.5) и Велико Търново (23.05.) ще се проведат поредица от събития, насочени предимно към детската публика и припомняща делото на двамата братя. В трите града ще се проведат творчески работилници, където участниците ще могат да напишат и изпратят картичка на глаголица, да си изработят плъстени предмети или значки с глаголическите знаци, да украсят по традиционна чешка рецепта меденки във формата на буквите от глаголицата, да изпробват традиционните техники за изписване на икона на св. св. Кирил и Методий и други. В партньорските градове ще бъде показана изложба от детски комикси за живота на двамата братя, посетителите ще могат да чуят дебат на тема, вдъхновена от темите, по които са спорили Кирил и Методий, или да се включат в колоездачна разходка по обектите, носещи името на Кирил и Методий в съответния град. Освен това всеки желаещ може да изпробва фотографските си умения и да изпрати снимки на кирилометодиевските обекти в своя град. Чешкото участие в проекта представляват художничката на комикси Щепанка Йислова, студентките по визуални изкуства Адела Коларжикова и Линда Паленикова и фотографът Лукаш Завржел.

Владимир Христовски

Източник:  http://www.anonce.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s