Книгите у нас поскъпнали с 2,8% за година

КнигаЦената на книгите у нас се е повишила средно с 2,8% за една година, заяви пред „Дарик” председателят на Асоциация „Българска книга” Веселин Тодоров. Той цитира данни към края на 2012 г.

По думите му пазарът на книги в България има ръст от около 1% – т.е. той „крета“ като икономическия растеж. За разлика от САЩ например, електронните книги у нас все още не са навлезли масово. Въпреки че струват около една трета от цената на хартиените издания.

В страната ни се развива тенденцията все повече да се четат съвременни белетристи. Расте интересът към младите български романисти като Георги Господинов, Калин Терзийски и други, коментира Тодоров.

„Появява се засилен интерес, което се посреща от авторите с много нови произведения и разкази, романи, така че и те имат възможност да напишат нещо ново, да получат един адекватен хонорар за него и отново да заделят време за писане. Не е много лесно човек да се издържа само с писане, даже сравнително рядко се случва, но ако се върнем във времената на нашата класика, със сигурност и Иван Вазов не е бил само професионален писател, но е бил и шеф на театъра, министър и какво ли още не. Йордан Йовков също е работил предимно във Външно министерство, така че сега не е по-зле, даже в някои отношения има положителен напредък. Някои от авторите почти изцяло се занимават с писане, може би и в медии, а не само в издаване на книги“, обясни той. И добави, че „има един естествен и логичен процес за намаляване на интереса към рускоезичната литература и засилване на интереса към англоезичната”.

„Просто не се учи руски език и съответно хората, които четат на руски, са тези, които са чели преди 30 и повече години. Такъв е животът, просто по-малко и по-малко… Не може да се каже, че има и голям ръст в немския или френския, просто всички започват да четат английски“, допълни Тодоров.

Източник:  http://www.manager.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s