Електронен портал улеснява студентите

СтудентиБългарските студенти вече имат бърз и лесен достъп до различни електронни услуги, свързани с тяхното образование и бъдеща професионална реализация. Това е възможно благодарение на електронната платформа campus.egov.bg, която обединява вече съществуващи академични интернет пространства. Проектът е реализиран с подкрепата на министъра на развитието на електронното правителство Роман Василев и просветния министър Николай Милошев -членове на служебния кабинет.

„Платформата дава възможност на студентите и преподавателите да ползват и пренареждат е-услугите, които са по-важни за тях. За участието си в различни секции на campus.egov.bg студентите ще могат да получават атрактивни бонуси и придобивки като безплатни онлайн уроци, достъп до различни информационни и обучителни ресурси, участие като модератори в различни форуми“, поясни пред БНР проф. Милошев.

„Целта е всички студентски общежития в страната да имат безплатен Wi-Fi достъп и порталът campus.egov.bg да служи за платформа, на която да могат да бъдат добавяни и развивани нови електронни услуги. Визираме не само услуги, които се предлагат от университетите и от компаниите, които осигуряват стажове на студентите, но и възможност за общински услуги, както и на държавната администрация за електронно обслужване. Много ценно е, че платформата разпознава разположението на студента в страната по IP адреса, който ползва. Например ако той се намира в Пловдив, тя може да го насочи към секцията с услугите, които предлага Пловдивската община, както и към услугите на общината, в която е регистриран като гражданин. Така, ако е софийски гражданин, ще види и предложенията на Столична община. Платформата предоставя и достъп до последните новини и интересни информации, които са важни за студентите и преподавателите“, обясни Роман Василев.

„Към електронната платформа са интегрирани и два важни проекта на просветното министерство – „Студентски стипендии” и „Студентски практики”. В уеб системата на „Студентски практики” например към момента са се регистрирали над 4350 работодатели, а публикуваните обяви за студентски практики са над 6400“, допълни той.

За първи път в България заедно студенти, преподаватели, работодатели и представители на висшите училища ще реализират целия този процес в уеб пространството, коментира Мирела Ханджиева от Министерството на образованието, младежта и науката. „Всяка стъпка: от кандидатстването, през набирането, одобряването и реализацията, ще се извършва онлайн. Това ще подпомага прозрачността на целия процес, резултатите и най-вече качеството, защото всеки ще може да се убеди на практика какво се случва в реална работна среда. В уеб портала на „Студентските практики” студентите, работодателите, включително и преподавателите, ще могат да представят себе си по възможно най-добрия начин. Всеки студент ще може да вижда обяви за работа, които са адекватни и съответстват на неговото обучение. Целта на проекта е младежите да посещават практика, която отговаря на тяхното обучение“, уточни Ханджиева.

Източник:  http://www.manager.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s