СУ представя дигитализирана изложба на българската книжовност

СУДо 6-ти юни във фоайето на ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде достъпна изложба, представяща историята на българската книжовност в дигитален формат.

На пресконференция в „София прес“ заместник-деканът на ВУЗ-а Тодор Попнеделев разказа пред журналисти, че изложбата е съставена от дигитално форматирани ръкописи и книжовни документи, проследяващи българската книжовност от нейното зараждане до XVIII век, когато е издаденаПаисиевата история славянобългарска.

Експонатните са разделени в няколко секции в зависимост от датировката – глаголически надписи от X-X век, има документи на ранна кирилица, както и ръкописи на самия цар Иван Александър от XIV век.

Представена е и книжовната дейност по време на османското владичество чрез поредица от ръкописи и религиозни книжа.

Попнеделев подчерта, че много от експонатите биват представени за пръв път визуално и цветно. Изложбата се състои от близо 110 текста, като към Софийския университет вече са постъпили множество молби от цялата страна изложбата да бъде превърната в гостуваща експозиция.

Заместник-деканът на СУ бе категоричен, че подобнаинтерактивна изложба, представяща хронологията на историята на родната книжнина приобщава хората към собственото им минало и към националната им идентичност. Той допълни, че голям плюс е и фактът, че изложените материали са близки по формат до оригиналните ръкописи, което прави експонатите още по-достоверни и интересни за българите.
Инициативата за дигитализирането на ръкописите е с тясно свързана и с 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий, създали славянската азбука.

Стана ясно, че към президентството е назначен национален комитет от учени, артисти и културни дейци, които да организират поредици от културни прояви в чест на голямата годишнината от създаването на азбуката.

Източник:  http://news.ibox.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s