Вирус във Facebook изпразва банкови сметки

facebookШестгодишен вирус, способен да изпразва банкови сметки, броди из социалната мрежаFacebook, съобщават от „Ню Йорк Таймс“.

Зловредният софтуер наречен Зевс (Zeus) представлява специален вид троянец, който вече е инфектирал милиони компютри. То се разпространява чрез т.нар фишинг* съобщения. Когато даден потребител стане жертва на фишинг атака, неговият акаунт автоматично ще изпрати съобщения или линкове до голям брой негови приятели.

Обикновено тези съобщения или линкове са реклами, които призовават хората да кликнат върху тях, за да проверят нови продукти и услуги. В този момент става заразяването с вируса, като единственият сигурен начин да се защитите от него, е да не отваряте въпросните линкове.

Веднъж попаднал в компютъра Зевс остава неактивен до момента в който потребителят не се логне в банковата си сметка. Тогава той се активира, открадва паролата и източва парите ви.

Зловредният софтуер атакува компютри, работещи под операционната система Windows и не засяга машините под Mac OS X илиLinux.

От Facebook са запознати с проблема, но не го взимат достатъчно на сериозно, казва Ерик Фейнберг, основател на групата за застъпничество Fans Against Kounterfeit Enterprise (FAKE).

Зловредният софтуер е активен от 2007, като данните сочат, че с времето той става все по-активен. Кодът на Зевс се съхранява на компютри, притежавани от руска престъпна група, която е свързана с извършването с най-различни онлайн престъпления – от кражба на информация до разпространяване на детска порнография.

––

* Фишинг – опит за измама, при която потребителят бива подлъган да предостави лична информация посредством съобщения, който наподобяват официалните съобщения от надеждни източници – банки, фирма за кредитни карти или онлайн търговия.

Източник:  http://econ.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s