5 въпроса, които добрите кандидати за работа задават на интервю

ЛидерствоИмали ли сте чувството, че онази част от интервюто, в която казвате на кандидата за работа „Имате ли някакви въпроси към мен?“, си е чиста загуба на време? Бъдете откровени, случвало ви се е.

Проблемът при повечето от желаещите да получат мястото е, че те всъщност не се интересуват от вашия отговор. Те просто се надяват да направят добро впечатление, задавайки „умни“ въпроси. За повечето кандидати какво питат е по-важно от това какво им отговаряте. Добрите кандидати задават въпроси, за да поставят оценка на Вас и на компанията ви. Така те искат да разберат дали наистина искат да работят за вас.

В следващите минути ще можете да се запознаете с 5 въпроса, които добрите кандидати задават. Изборът е направен от сайта за бизнес и предприемачество Inc.com.

Какво очаквате да постигна през първите 60 – 90 дни?

Добрите кандидати искат да работят непрекъснато. Те не искат да прекарат седмици или месеци в запознаване с организацията. Отличаващите се кандидати за работата във вашата фирма искат да покажат нещо различно – веднага.

Кои са качествата, които най-много цените у служителите?

Добрите кандидати искат да бъдат ваши служители за дълъг период от време. Всяка компания е различна и ключът към качеството на най-добре представящите работници в съответната организация е различен.

Може би вашите топ служители работят по-дълго. Или пък креативността е по-важна от методологията. Може би непрекъснатото привличане на нови клиенти на нови пазари е по-важно от това да изградиш дълготрайни отношения с клиентите. Възможно е също така вашият топ служител да се отнася с еднакво желание към всички клиенти. Независимо дали става въпрос за някой, който среща за първи път продукт на компанията ви, или такъв, който иска нещо, струващо много пари.

Добрите кандидати искат да знаят също: а) дали се вписват б) ако предишното твърдение е вярно, те искат да бъдат топ служители.

Какви са основните неща, които носят най-големи резултати за компанията?

Служителите са инвестиции. Всеки един от тях би трябвало да генерира положителна възвращаемост на неговата или нейната заплата (Иначе защо им се плаща?).

Във всяка работа някои дейности са по-определящи от други. Трябва да възложите на служителите от отдел „Човешки ресурси“ да ви намерят правилните кандидати за съответното работно място… Как можете обаче да откриете правилния човек… Защото веднъж успели в тази задача, ще можете да увеличите продуктивността си и да намалите разходите си за обучение. А и нещо не маловажно… Скоро няма да ви се наложи да пускате нова обява за работа

Добрите кандидати искат да знаят какво наистина носи печалба. Те знаят, че когато помагат на компанията да прогресира, това е успех и за тях.

Какво правят служителите ви в свободното си време?

Доволните служители харесват това, което правят, и хората, с които работят. Разбира се, това се постига трудно. Освен, ако компанията не е наистина малка, всеки интервюиращ е готов да Ви даде малко информация и да отговаря с общи, заучени фрази.

Кандидатът иска да бъде сигурен, че ще има шанс да си пасне в колектива. Това е така, защото добрите и качествени кандидати обикновено имат и други предложения за работа.

Как смятате да се справите с…?

Всяка компания в един или друг момент е изправена пред сериозни предизвикателства. Може да става дума за различни неща –  технологични промени, нови конкуренти, променяща се икономическа среда…  Рядко вашата компания може да се радва на защита от страна на някой милиардер, готов да даде пари.

Така че, докато кандидатите виждат вашата компания като трамплин, те ще очакват растеж и напредък. И ако в крайна сметка напуснат, това ще се случи по тяхно желание (на кандидатите – бел.авт.), а не защото сте бил принудени да закриете бизнеса си.

Добрият кандидат иска не просто да знае какво си мислите, а какви са вашите планове и как той се вписва в тях.

Източник:  http://econ.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s