GLOBUL и WWF организират почистване на националните природни паркове

GLOBUL WWFЗа пета поредна година GLOBUL и международната природозащитна организация WWF ще проведат съвместната си кампания „Национален ден на природните паркове“.

Инициативата ще се състои на 8 юни, събота, съобщава телекомуникационният оператор. В рамките на деня, доброволци от цялата страна ще могат да се включат в почистването и обновяването на инфраструктурата в 11-те природни парка на България – „Витоша”, „Рилски манастир”, „Златни пясъци”, „Врачански Балкан”, „Русенски Лом”, „Странджа”, „Шуменско плато”, „Българка” край Габрово, „Сините камъни” край Сливен, „Персина” край Белене и „Беласица”.

На официална пресконференция в София, програмният директор на WWF България Веселина Кавръкова и Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика” на GLOBUL, представиха целите на инициативата и разказаха повече за дейностите, предвидени в рамките на тазгодишното й издание. По време на събитието своята мотивация за участие споделиха и известни лица – посланици на кампанията. Тази година сред тях са телевизионният водещ Венелин Петков, актьорите Георги Низамов и Филип Аврамов, писателят Калин Терзийски, радио водещият Симеон Колев, музикантът Дани Милев, групите Gravity Co и Roots Rocket.

Тазгодишната кампания се провежда под мотото „Не създавай нови видове”, а целта й е да покаже как отпадъците, изхвърлени сред дивата природа, могат да се превърнат в своеобразен нов вид, който оставя своя дългосрочен отпечатък върху естествената флора и фауна в района.

В подкрепа на инициативата, в Националния природонаучен музей е изложена специална експозиция от „нови природни видове“, която може да бъде разгледана до края на август 2013 г.

В рамките на кампанията за първи път ще се проведат лекции, непосредствено преди почистването във всеки от природните паркове. В тях участниците ще могат да научат повече за растителните и животински видове, характерни за съответния парк. По време на почистването доброволците ще могат да заснемат растения и животни, които срещнат. Най-добрите им снимки ще бъдат отличени с награди.

GLOBUL и WWF ще осигурят всички необходими принадлежности за почистването (найлонови ръкавици и чували). На някои места доброволците ще могат да се възползват от организиран транспорт. Благодарение на партньорството на ЕКОПАК, в парковете „Витоша”, „Врачански балкан”, „Русенски Лом” и „Златни пясъци“ е организирано и разделно събиране на пластмасови отпадъци.

Всички, желаещи да се включат и да направят природните ни паркове по-чисти и красиви, могат да разберат повече за инициативата, сборните й пунктове и началните часове на организацията от сайта www.globulgreen.bg.

Източник:  http://www.manager.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s