SOFIA DESIGN WEEK Kids || 21 – 30 юни

SOFIA DESIGN WEEK KidsИ тази година международният фестивал за дизайн и визуална култура SOFIA DESIGN WEEK ще представи съдържание за най-малките фенове на дизайна. Детската програма на фестивала е по-голяма от всякога и включва 3 самостоятелни дизайн изложби с вход свободен и над 20 работилници. Предварителното записване в работилниците започва от днес, а повече информация може да намерите тук

За първа година програмата на SOFIA DESIGN WEEK Kids има собствен куратор – Вики Книш. Детско съдържание се стреми да ангажира децата с любими техни активности, които да подпалят любопитството и креативността им. Повечето от работилниците стремят да въвлекат и родителите в творческия процес.

Представяне на част от работилниците:

1/ ДА РИСУВАМЕ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ/ 9 ЮНИ (11.00 – 13.00, HOTEL EXPO) и 28 ЮНИ (16.00 – 17.00, СОХО)

Това е работилничка за най-малките, в която ще се рисува и ще майсторят картини – отпечатъци. За целта ще се използват не какво да е, а плодове и зеленчуци. Работилницата ще се води от Мария Лале (магазинче Лунапарк).

2/ АНИМАЦИЯ за ДЕЦА от А до Я/ 24 – 28 ЮНИ (10.00 – 15.00), СОХО

Обединяващата тема на работилницата е изследването на българската азбука. Под детското въображение буквите ще се превърнат в причудливи същества, предмети и ситуации. Всеки участник ще анимира и заснеме самостоятелно своите филми. След завършване на 30 кратки анимации, за всяка отделна буква от българската азбука, заснетият материал ще се монтира и озвучи в един общ филм, който ще бъде прожектиран пред аудитория на 29 юни.

Ръководители на работилницата са Compote Collective – продуцентска къща за анимация, ръководена от Иван Богданов и Весела Данчева. Част от Compote Collective са група аниматори, илюстратори и дизайнери от няколко европейски страни.

3/ ДА СИ НАПРАВИШ ИГРА/ 22 – 23 ЮНИ (16.00 – 17.00), НХА

Работилниците носят заглавията Метла/Четка и Аерографи. В тях децата ще могат да превърнат метла в средство за оцветяване, като я закачат на крака си или друга част от тялото, ще правят аерографи от бутилки и ще творят заедно с новите си инструменти. Ръководител на работилницата е Мария Караско, а целта е  да се провокират децата да измислят, развият и създадат свои собствени пособия за игра и творчество.

4/ ДА СЕ УЧИМ И ЗАБАВЛЯВАМЕ С РОБОТИТЕ/ 22 – 23 ЮНИ (12.00 – 13.00; 13.30 – 14.30), НХА

Robopartans е истинско училище по роботика. То се е заело с нелеката мисия да събуди и затвърди интереса на учениците към физика, информационни и комуникационни технологии, математика и като цяло технически науки. По време на работилницата само за около час децата ще разберат как се конструира и програмира робот. Ще бъдат показани различни гледни точки към роботиката, както и други свързани с технологията дисциплини като математика и физика.

5/ АЗ САМ СИ НАПРАВИХ КАМИОН ОТ ДЪРВО!/ 25 – 26 ЮНИ (18.00), OTTO ECO TOYS

Деца и родители ще влязат във вълшебната, но и съвсем истинска работилница, в която се ражда всяка нова играчка OTTO. След съвместната игра, те ще си тръгнат с по един собственоръчно сглобен камион ОТТО.

6/ ПЛАТНОХОДКИ/ 25 – 30 ЮНИ (18.00 – 19.30), КЪЩАТА – ЦЕНТЪР ЗА МАЛКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

В тази двудневна работилница, съпроводена успоредно от изложба, екипите (дете + родител) ще се запознаят с материалите и инструментите и ще измислят заедно своя модел. В края на втория ден ще пуснат готовите платноходки в басейн, а вятърът ще бъде симулиран от вентилатор. Изложбата ще покаже нестандартни и атрактивни конструктурски решения на радио-управляеми модели на моторници и самолети.

7/ ИСТОРИИ ОТ СВЕТА НА БАРНИ/ 22, 23, 29 ЮНИ (10.00 –  18:45), НХА

Поредица от ателиета за малките приятели на Barni. В тях те ще могат да участват в създаването на Книжката на Barni. За целта младите артисти първо ще послушат истории, а след това ще трябва да създадат илюстрации, вдъхновени от тях, с помощта на професионални илюстратори. Също така ще научат за теорията и употребата на „забавните цветове“. На 29 юни в SOHO ще бъде представена готовата книжка с избрани илюстрации, съпроводена от изложба с всички детски творби от работилницата.

Организатори на SOFIA DESIGN WEEK 2013 са ЕДНО и Фондация Америка за България. Основен партньор на фестивала  е Сердика Център.

Партньор на фестивала е Absolut Vodka, а музикалната програма се осъществява със съдействието на Staropramen. Дворът на НХА е преобразуван с помощта на City Design Development.

Генерален партньор на SOFIA DESIGN WEEK – ДЕЦА e Barni.
Фестивалът се случва със съдействието на: Столична община, Посолство на САЩ, Чешки център, Посолство на Израел, Посолство на Финландия, Институт Сервантес, Британски съвет, Полски институт, Културен център СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Лесотехнически университет, Национална художествена академия, Столична библиотека.

Събитието подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Вашият коментар