Четири мита, разпространени сред туристите

tourismХората обичат да обикалят света, а понякога и да записват своите пътни впечатления и приключения по пътя. Наблюдателят на Cracked.com и опитен пътешественик Крис Бухолц е сред тези хора. Той развенчава няколко популярни мита сред туристите:

1. Обиколете забележителностите.

Във всеки град има места за посещение, които са задължителни: например небостъргачите на Ню Йорк и Сентрал парк, Айфеловата кула и Нотр дам в Париж, Колизеума и площада „Св. Петър“ в Рим. Най-често срещаният начин за пътуване из града в търсене на „туристически магнити“ е общественият транспорт: автобуси, метро или рикша. Недостатъците на този метод са очевидни – прекарвате целия ден в път, рискувате да видите само тунелите на метрото, не се чувствате във форма. По време на своите пътувания в Европа се опитайте да не губите от поглед живота на обикновените граждани, атмосферата – това ще ви даде много невероятни открития, съветва Бухолц. Според него един ден „като парижанин или нюйоркчанин“ е много по-ценен от един ден като турист в Париж или Ню Йорк.

2. Научете няколко фрази в „местния“ диалект.

Крис Бухолц твърди, че никога не е срещал съществени трудности по време на пътуванията си, въпреки че единствената неанглийска дума, която знае е Cerveza („бира“ на испански.) Когато думите не стигат, винаги можете да се разберете с жестове, твърди той.

3. Купете няколко местни сувенира.

Туристите купуват сувенири за спомен, но Бухолц съветва да не правите това. Първо- бъдете сигурни, няма да намерите нищо ценно в многобройните сувенирни магазини и лавки. Второ- произведенията на „местните майстори“ най-често пристигат от Китай. Трето – когато впечатленията ви поизбледнеят, вероятно ще установите, че сувенирът е грозен и за нищо не става. Още по-глупаво е да се върнете с 20-30 чанти Prada, купени от уличен търговец.

4. Носете парите си в чанта на кръста срещу кражби.

Колкото и да е тъжно, когато пътуваме в чужда страна, ние автоматично се превръщаме в обект на внимание на различни джебчии и измамници. Мнозина се опитват да избегнат неприятни ситуации с чанта на кръста. „По този начин ще се постигне две неща, твърди Бухолц – Ще изглеждате глупаво и ще привлечете вниманието на потенциалните крадци с вида си“. Осведомете се предварително за рисковете в държавата, в която пътувате, и се уповавайте на здравия си разум.

Прочети повече на: http://profit.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s