Повече от 243 000 младежи празнуват 8 декември у нас

СтудентиПовече от 243 000 младежи в България празнуват студентския празник на днешния 8 декември. Той се отбелязва за първи път у нас през 1903 г. като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г., пише БТА.
В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) – един от които е и Свети Климент Охридски.
Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.
На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти. Сега системата на висшето образование у нас включва 51 висши училища – 37 държавни и 14 частни, като в тях се обучават общо 243 065 студенти.
За днешния празник Столичен автотранспорт ще осигури нощно движение на метрото и някои автобуси във връзка, съобщава сайтът на Център за градска мобилност към Столична община.
По заповед на общината ще има нощно движение от 24.00 часа на 8 декември до 05.00 часа на 9 декември по автобусни линии 94 и 280. „Метрополитен“ ЕАД ще осигури нощно движение на влаковете на интервал 30 (тридесет) минути, допълват от Центъра за градска мобилност. От МВР уверяват, че е създадена нужната организация за осигуряване на полицейско присъствие по пътищата и маршрутите към курортите, за да бъде подобрена безопасността на движението. Униформените по места са провели вече беседи с охранителните фирми на заведенията за повишаване на бдителността по време на бурните купони. В навечерието на празника МВР публикува съвети към студентите относно шофирането, опасността от неизправност на автомобила, разваляне на времето.

Източник: http://www.dnes.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s