10 трика за свеж и остър ум

мозъкНяма спор, ние трябва да си взимаме почивка от нашите обичайни начини на мислене, както и да отворим съзнанието си за нови идеи и опит. Но не не е необходимо да пътувате на хиляди километри от дома си, за да презаредите мозъка си, пише Гейл Браунинг за In.com, цитиран от „МениджърНюз“.

Като предприемач най-вероятно работите над 60 часа на седмица. „Форбс“ интервюира 20 предприемачи относно техните трудови навици и установява, че повечето от тях работят по 100 часа на седмица. Всеки от нас може да предположи колко много това уморява ума и сетивата нии.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да ги държите бодри и свежи:

1. Купете си удобен офис стол.

Физическият комфорт ни помага да се чувстваме добре, да се отпуснем и да се съсредоточим върху работата си.

2. Без много задачи.

Когато разделяме вниманието си между няколко задачи, се нуждаем от 50% повече време да ги свършим, отколкото когато ги изпълняваме една по една.

3. Използвайте всичките си сетива.

Работата е по-забавна за мозъка и ни прави по-бдителни, когато се ангажират възможно най-много сетива. Използвайте цветна хартия и химикалки. Експериментирайте с мента, лимон, или канела. Опитайте се да работите на музикален фон.

4. Не вземайте твърде много решения в рамките на един ден.

Вземането на решения изчерпва резервите на мозъка ви, пестете ги.

5. Взимайте си кратка почивка на всеки 20 минути.

Хората могат да запазят способността си да се концентрират за много по-дълго, ако дават почивка на ума си на всеки 20 минути. Това е времето, когато мисленето става по-малко ефективно. Издебването му в точния момент и превключването на режим „кратка пауза“ се нарича „моментно деактивиране“.

6. Разпределяйте правилно работата си.

Не си уговаряйте среща във време, когато работите на бавни обороти. Пазете това за пиковите моменти на умствена активност.

7. Отпускайте се за 10 минути на всеки 90 минути.

Медитирайте, направете едно упражнение за релаксация, вземете горещ душ, направете си кафе. Това ще реабилитира вашата бдителност.

8. Използвайте сутринта пълноценно.

Изследователите са открили, че способността ни да учим намалява с напредването на деня.

9. Сред природата!

Разходка в парка, един поглед през прозореца към дърветата или дори разглеждане фотографии с красиви природни пейзажи ангажира различен вид внимание и действа разтоварващо от рутинните задължения.

10. Вземете си активна почивка.

Едно от модните занимания сред повечето мениджъри от средно и топ ниво са екстремни спортове и преживявания. Например, полет с парапланер или планинско колоездене. Авантюра, която ви кара да се концентрирате върху това да останете жив е най-добрият начин да се изключите от всякакви мисли за работата или офиса.

Източник:  http://www.obekti.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s