Хакери „откраднаха“ 2 млн. пароли за Facebook, Gmail, Twitter и други сайтове

ХакерХакери са „разбили“ близо 2 млн. имена и пароли във Facebook, Gmail. Twitter, Yahoo! и др., съобщава CNN. Кражбата е резултат от заразен софтуер, инсталиран на неопределен брой компютри по целия свят, твърдят изследователи от Trustwave.

През последния месец, въпросният вирус е събирал данни за потребителските имена и паролите на своите жертви в най-популярните сайтове и социални мрежи.  След това, данните са постъпвали в сървър, контролиран от хакери. На 24 ноември, изследователите на Trustwave установяват локацията на сървъра – Холандия и регистрират броя на сайтовете, жертва на атаката – близо 93 000, измежду, които:

  • Facebook – 318 000 акаунта
  • Gmail – 70 000 акаунта
  • Yahoo! – 60 000 акаунта
  • Twitter – 22 000 акаунта
  • Odnoklassniki (руска социална мрежа) – 9 000 акаунта
  • ADP – 8 000 акаунта
  • LinkedIn – 8 000 акаунта

Facebook, LinkedIn и Twitter казват за CNNMoney, че са уведомили засегнатите потребителинезабавно да сменят паролите си. От Gmail, към момента, отказват коментар по темата.

„Нямаме доказателство, че хакерите са влезли в тези акаунти, но е вероятно,“ добавя Джон Милър, мениджър по сигурността в Trustwave.

Все още не е ясно как въпросният вирус е разпространен на толкова много персонални компютри по целия свят. Хакерската кампания е започнала на 21 октомври. Възможно е да продължава и в момента, тъй като сървърът в Холандия едва ли е единствен. За да се предпазите от евентуален проблем, Милър съветва да обновите антивирусния си софтуер и да обновите интернет браузъра си.

Източник:  http://newtrend.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s