Какви подаръци да изберем за Коледа?

КоледаВъпросът какъв подарък да изберем за Коледа тегне със страшна сила всяка година по това време. Психологът Маргарита Бакрачева коментира за БТА най-често срещаните подаръци за празника, но и как да сме оригинални в избора.

Ако на всяка цена искаме да покажем лично отношение към съответния човек, Бакрачева съветва да се ориентираме към подаръците тип „преживяване“ – концерт, екскурзия, скок с бънджи и т.н. Подарявайки преживяване, ние го правим наистина с цел да откъснем човека от ежедневието и да му подарим нещо специално и запомнящо се. Психоложката отбеляза обаче, че трябва да бъдем много сигурни в предпочитанията на човека.

Относно един от най-баналните подаръци – сувенирът, Бакрачева препоръчва да се избягва при близък човек, защото губи смисъла и личното значение. Сувенирът би могъл да е подходящ за по-далечни хора, при които е добре да не се навлиза прекалено в личното пространство. За тях не е „отбиване на номер“, а спазване на необходимата резервираност и дистанцираност.

Според световните класации парфюм, книга и дреха са най-често купувани, може би с идеята да избегнем риска от неподходящ подарък. Изборът обаче е комбинация между характеристиките, които искаме да видим в човека, за когото го избираме и начина, по който ние го виждаме, коментира Бакрачева. Тя съветва, ако купуваме парфюм, да правим разлика между аромат, който на нас ни харесва и аромат, който знаем, че е предпочитан от конкретния човек. В този избор се изразява нашата позиция – дали сме егоистични или подкрепящи във връзката с този човек. Но което и да изберем от трите, винаги ще получим одобрението за класически подарък.

Може би един от най-често срещаните подаръци тази Коледа ще бъде смартфон или таблет.

Според експертите в определени възрастови групи притежаването на предмет, изразяващ определен статут, създава най-много усмивки. Това не означава непременно, че възпитаваме в материализъм, напротив, допринасяме за увеличаването на социалните контакти.

Разбира се плик, пълен с пари, също може да дойде на помощ при избора на подарък за Коледа. Според Маргарита Бакрачева по същия начин, по който е обичайно това да се прави на сватба или абитуриентски бал, ако сме достатъчно близки и знаем, че човек изпитва нужда сам да определи предназначението на подаръка, няма нищо лошо да се спрем на варианта плик с пари. Важното по думите на психоложката е, че реагираме на нуждата на човека, която възприемаме като водеща.

Как да сме оригинални в избора си на подарък?

Тук психолозите прилагат една много проста техника. „Затворете очи и си представете, че стоите и гледате блясъка в очите и усмивката на човека, на когото искате да изберете подарък. Какво държи в ръцете си? Каква е опаковката? Използвайки въображението си, човек се насочва към интуицията си и сферата на емоциите, които са по-важни от рационалното мислене когато се опитваме да провокираме радост и щастие“, посочи Бакрачева.

Във всички случаи, правейки подарък, ние удовлетворяваме и собствените си нужди, тъй като се чувстваме значими и в това няма нищо лошо. Въпросът е дали съумяваме в достатъчна степен да се абстрахираме от себе си и да се дистанцираме от собствените си предпочитания.

Все пак, макар понякога избирането на подаръци и получаването на ненужни да е досадно, принадлежността към социума ни мотивира да го правим всяка година. Ако човек се чувства достатъчно добре сред околните си, ще намери възможност да изрази емоцията си именно чрез най-подходящия подарък, отбелязват психолозите.

Източник:  http://www.manager.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s