Алдомировци със „Застъпници за пътна безопасност“

IMG_0016На 06 април 2014г. в село Алдомировци ще се проведе съвместна инициатива на екип  „Застъпници за пътна безопасност“ от село Алдомировци и сдружение „Отворена младеж“.

Мероприятието ще се състои в Народно читалище „Светлина“от 13 часа, като ще включва:

• алкоочила, симулиращи различен промил алкохол в кръвта, без да сте употребили такъв;

• симулатор за шофиране в рискови ситуации – високотехнологична машина, пресъздаваща чрез 3D платформа усещане за шофиране, максимално близко до реалното;

• специално разработен кантар, който показва колко тежи човек при удар със скорост от 50, 90 или 130 км/ч;

• пъзел, показващ на участника невъзможността на човек да върши две различни дейности с еднаква концентрация.

Екипът се състои от четирима души от с. Алдомировци с ръководител Светослава Бориславова Димитрова. Младежите направиха одит на ул. „Алдомировска“, село Алдомировци като в продължение на един час наблюдаваха нарушенията, които се извършваха от страна на водачи на МПС и пешеходци. Общо са наблюдавани 83 моторни превозни средства и са констатирани 87 нарушения. 23% от водачите не спазват дистанция. 10% спират неправилно. 34% шофират без предпазни колани. 16% шофират с превишена скорост. 8% използват мобилен телефон по време на шофиране. 5% пренебрегват знак „СТОП“. Екипът достигна до изводите, че много шофьори не ползват предпазни колани. Голям брой от тях не съобразяват скоростта си, особено като се има впредвид, че това е населено място, в което децата непрекъснато карат велосипеди. Колоездачите от своя страна са без каски, светлоотразители или каквито и да било индикации. Пешеходците пресичат навсякъде, поради липсата на пешеходни пътеки в наблюдавания район. Липсата на тротоари ги принуждава да използват платното за движение.

Проект „Застъпници за пътна безопасност“ е съфинансиран по програма „Младежта в действие“ на Европейския съюз, дейност 1.3, чрез НЦ „ЕМПИ“. Той има за цел да възпита в младежите умение не само да откриват проблемите, а и да търсят начини за отстраняването им.

http://www.open-youth.org/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s